1. Minden a beszerzésnél kezdődik
Amikor őseink szokásai alapján kialakult a húsvéti ételek elkészítésének gyakorlata, minden család az otthon tartott állatot feldolgozva, hagyományos módon elkészített sonkával koronázta az ünnepi asztalt. Manapság is érdemes tehát törekedni arra, hogy olyan példányt válasszunk ami még nem esett áldozatául a modern élelmiszeriparnak, így nem egy vizes, pácleves, gyenge minőségű húsdarab, hanem valódi, tradicionális eljárással készült értékes sonka. Így például ha a hús már a csomagolásban is levet ereszt és áll benne a trutymó, inkább a kutyának adjuk oda, de semmiképp se főzzük meg! Érdemes például ez esetben is GAZDA terméket választani a legjobb, legfinomabb és legegészségesebb fogás érdekében.
2. Bevezetésnek áztassunk egy kicsit!
A hagyományos készítési módnak köszönhetően a sonkák sótartalma igen magas, így a főzés előtt egy éjszakán át érdemes tiszta, hideg vízben áztatni. Ettől nem csak ínycsiklandóan megpuhul, de a sótartalma is beáll, magyarán lágyabb, finomabb lesz.
3. Vágjunk bele! (egyelőre csak a főzésbe)
A sonkát mindig annyi vízbe tegyük ami már ellepi, a főzést pedig lassú tűzön, fedővel lefedve kezdjük. Csak szép lassan, semmi kapkodás. Aki nem most csinálja először és kedveli az úri huncutságokat kuktával is próbálkozhat – állítólag csodákat tesz – de én inkább a klasszikus, fazekas módszerre esküszöm.
4. Elő a fűszerekkel!
Bár a sonka tiszta vízben is megfő, érdemes egy kicsit kreatívnak lenni a fűszerezés terén. Óvatosabbaknak a babérlevél, vöröshagyma és a szemes feketebors az ajánlott hozzávalók, de a bátrabbak különleges kombinációkat is kidolgozhatnak! Nyugodtan kísérletezzünk a paradicsommal, fokhagymával, csillagánizzsal, sőt mi több, egy egész pici mustárt is tehetünk a vízbe. A legfontosabb, hogy sót véletlenül se tegyünk vele.
4. Figyeljünk rá, mennyi az annyi!
Főzzük de meddig? Az örök kérdés, amire az egyetlen, helyes válasz: ahány kiló a sonka, annyi az óra. Persze ha karanténos húsvétra tekintettel 1 Kg
5. Csak lassan a testtel!
Mielőtt késznek nyilvánítjuk, böködjük meg egy kicsit, hogy megfelelő-e az állaga, és ha jól megfőtt, szépen húzzuk le a tűzről. Nagyon fontos, hogy a sokát ki ne kapjuk a vízből, hagyjuk csak szépen benne kihűlni! Amikor már teljesen meghűlt, a víz tétjéről merjük le a zsírt, és a sonkát csak ezután emeljük ki belőle!
+1 Nem csak a sonka, a leve is igazi kincs!
A főzőlevet véletlenül se öntsük ki, a húsvéti tojás úgy lesz a legfinomabb, ha abban főzzük meg! Ami ezután megmaradt, azt is érdemes lefagyasztani és a későbbiekben egy-egy recepthez csodálatos alapkének