Bármilyen edényben süthető, de két komplett rétegnél nem szoksásom többet egymásra halmozni. Ahogy nagyanyámtaól tanultam: a legeslegjobb akkor lesz, ha előző este (vagy pár órával hamarabb) összerakjuk félig megsütjük, aztán miután kihűlt, egy újabb réteg tejföllel gazdagon megkenjük és készre sütjük.
Így lesz igazán szaftos:
Ha zsírosabb tejfölt használunk ehhez az ételhez, szaftosabb lesz, a soványabból inkább víz sül ki, így nem érdemes ilyen újkori huncutságokkal szórakozni, a tejföl legyen jó zsíros, amivel spórolni tilos!
A legnagyobb trükköm azonban a kolbász, amiből legalább 80% hústartalmú, hagyományos eljárással készült fajtát szabad választani. Ha igazán izgalmas, házias ízekre vágyunk, karikázzunk bele egy párat a mangalicakolbászomból! A karikázás után érdemes kicsit megpirítani egy serpenyőben, és a kisült zsírt is egyenletesen locsolgatni az ételre rétegépítés közben. Ha ezeket betartod, garantáltan nem lesz száraz a vacsora!
Ahhoz, hogy a rakott krumpli rakott krumpli legyen, a következőket rétegzem a sütés előtt: 1. megfőzött és felkarikázott krumpli, 2. megfőzött, felkarikázott tojás, 3. felkarikázott, kicsit megpirított GAZDA mangalicakolbász, 4. sok-sok tejföl.

Íme a hozzávalók 4 adaghoz:
1 kilogramm krumpli
4 darab tojás
1 pár GAZDA mangalicakolbász
0.6 liter 20%-os tejföl
fél dekagramm só


Nézzük az elkészítést nagyanyám receptje alapján:
1. A krumplit sós vízben, héjában kezdem főzni, így jó darabig eltart, viszont megfőzve és kicsit visszahűtve könnyű hámozni. Ha valaki időszűkében van, megteheti azt, hogy meghámozza, felkarikázza a krumplit, és forrásban lévő vízben 8-10 percig főzi a karikákat, aztán óvatosan szűri le, hogy ne törjenek össze.
2. Amíg a krumpli készült, feltettem a tojásokat hideg vízben főni. Forrás után 12 percig főzom, majd hideg vízben langyosra hűtöm, meghámozom aztán félreteszem.
3. A mangalicakolbászokat karikákra vágtam, és enyhén megpirítottam. Ezt a lépést akár ki is lehet hagyni, de inkább ne!
4. Amikor a krumpli megfőtt (a hústű akadálytalanul csúszott bele), langyosra hűtöm, és magam elé vettem egy nagyjából 30×40 centis üvegtálat. Kezdődik az összerakás!
5. A sütőt 180 fokra melegítem légkeverés nélkül. A tepsi alját szűk centis karikákra vágott krumplival fedem le, kóstolgatom, sózogatom amíg tökéletes nem lesz.
6. Erre jön 4 tojás a tyúk alól, felkarikázva, amatőrök szeletelőt is használhatnak.

7. Most következett a megpirított kolbász fele, és a kisült zsírjából is csepegtetek rá pár kiskanállal.
8. És a negyedik összetevő a tejföl, az egészet beborítom tejföllel. Nálunk mindenki nagyon tejfölösen szereti, ezért teljesen befedtem az egészet.
9. A maradék hozzávalókból jöhet az ismétlés: krumpli+só, tojás, kolbász. Ha úgy jön ki a lépés, és maradt annyi krumpli, a második kolbászos réteg tetejét is beboríthatjuk krumplikarikákkal, pont ahogy jól esik.
10. Végül a záró tejfölréteg következik, aki cuccosan szereti, kenje jó vastagon, mindent elfedve a tejföllel.
11. Mehet a sütőbe, ha azonnal kell, akkor körülbelül háromnegyed-egy óra alatt sül össze. Ha viszont van idő, csodát tesz vele, ha két menetben sütjük. Elsőre csak félig, aztán hűljön ki, a második sütés előtt mehet rá még egy rendes réteg tejföl, mert az elsőt beissza, aztán irány a sütő, és készen is van!
Jó étvágyat kívánok az egész családnak!
Üdvözlettel,
a GAZDA
Utóirat: Kolbászból irdomos úgy felkészülni, hogy ha bármikor megkívánnánk néhány harapást, ne a rakottkrumpliból kelljen kihalászni!